Mike Oldfield - "Music of the Spheres"

Mike Oldfield - "Music of the Spheres"
Styl: Klasyczna
Rok wydania: 2008
WWW artysty: http://www.mikeoldfield.com
Wydawca: Mercury/Universal Music
Ocena redakcji:

Dla kogoś, kto zjadł zęby na twórczości Mike’a Oldfielda, nie ważne jest to, jakich zastosuje on instrumentów do zilustrowania własnej muzyki. Może użyć syntezatorów, gitary akustycznej, dud, piły do drewna, grzebienia czy tak jak w ostatnim przypadku orkiestry symfonicznej... ale i tak zawsze rozpozna się jego styl. Specyficzna maniera konstrukcji kompozycji, rozpisania poszczególnych sekcji, budowy napięcia jest tak charakterystyczna, że po prostu trzeba być prawdziwym ignorantem aby tego nie zauważyć. A może to i dobrze, że bez względu na to co gra i jak gra, potrafi nadać temu część samego siebie? Mniejsza o to, skupmy się na nowym wydawnictwie.



“Music of the Spheres”, to pierwsze takie podejście Oldfielda do muzyki klasycznej. W przeszłości miał już kilka podobnych z nią kontaktów, jednak nigdy na taką skalę - nijakie “Orchestral Tubular Bells”, soundtrack do “The Killing Fields” i nagranie “Mont. St. Michel” z albumu “Voyager”. Wydaje mi się, że to dobry krok z jego strony. Prawdę mówiąc, sam już nie wiedział, w jakim pójść kierunku i jak się zachować na pogmatwanym rynku muzycznym.

Nawiązując ideowo do teorii Pitagorasa i św. Franciszka z Asyżu na temat “muzyki sfer” - niesłyszalne dla ludzkiego ucha dźwięki wszechświata - napisał partyturę, która pełna jest czułości, ekspresji i pewnego rodzaju sielankowości - wystarczy posłuchać utworów “Tempest” oraz "Aurora". Co istotne, Mike do pewnego stopnia uchronił się przed tendencją wielu muzyków ze środowiska muzyki “nieklasycznej”, polegającą na zastąpieniu 5-osobowego bandu, bandem 100-osobowym i nadaniu całości druzgocąco miażdżącego rozmachu. Duża w tym zasługa Karl Jenkinsa (autora m.in. projektu Adiemus), który zdołał odpowiednio przekształcić wizję Oldfielda (powstałą pierwotnie na oprogramowaniu Sibelius) na język orkiestry.

Nie jest to pop-classical, jak niektórzy chcieliby ten album widzieć. Nie ma tu żadnej elektroniki, wokalnego rozpasania czy gitarowych pasaży. Emocjonalny charakter podkreśla zarówno sopran Hayley Wenstra, jak i gra chińskiego pianisty Lang Lang. Prawdę mówiąc “Music of the Spheres” to muzyka klasyczna okiem Mike’a Oldfielda, a najbliżej jej do twórczości kompozytorów filmowych. Teraz wystarczy już tylko nakręcić film, aby gdzieś ten materiał w pełni wykorzystać.

Mikołaj Florczak

http://www.infomusic.pl

Powiązane recenzje: Mike Oldfield

Powiązane recenzje: Lang Lang

Opinie czytelników: 11 komentarzy
Best album

Music of the Spheres was nominated for a Classical BRIT award, the NS&I Best Album of 2009

Olek W. (2009-10-19 03:16:24)
Na pozytyw

Bez przesady... Oldfield ma juz taki styl i takie podejscie. Plyta jest naprawde fajna. Dobra ocena bo lepiej gdy idzie w takim kierunku, niz grzeznie na mieliznie. Jest naprawde przyjemna, choc to i tak nie jest muzyka filmowa. Oldfield nie chalturzy, ot co. Najwiekszy serwis Allmusic rowniez dal mocna ocene.

Olek W. (2009-10-19 03:13:18)
kicz

Coz, nie podzielam hurraoptymistycznych recenzji. Pierwsze skojarzenie po uslyszeniu plyty to... rubik. Skoczne, "latwe" melodie, troche taki patetyczny soundtrack do wladcy pierscieni. Radze od tej plyty trzymac sie z daleka.

jfc (2009-04-17 02:23:15)
Mike i jego Sfery

Dobra plyta i dobrze sie sprzedaje

M600i (2008-06-12 13:55:07)
Music of the spheres

Bardzo emocjonalnie, ale zgadzam sie z kilkoma punktami.

Walez (2008-04-04 23:50:36)
Music of the Spheres...niczym światełko w tunelu

Uwielbiam Mike,a. Znam jego wszystkie płyty...ale chyba żadna nie pozwala na oderwanie się od zgiełku świata, tak jak jego najnowszy album. Music of the Spheres jest niczym światełko w tunelu...nowe kompozycje Oldfielda są uduchowione, przepełnione czułością i miłością. Słuchając ich przenosimy się do lepszej rzeczywistości. Tej płyty zatem nie można nie kupić.

Bea (2008-04-04 11:59:20)
Music of the spheres

Czytałem gdzieś niedawno tekst Filipa Łobodzińskiego i dosłownie można pękać ze śmiechu. Finał jak w Tubular? Mike lubi dążenie do wybuchowego finału (dosłownie i w przenośni). Tak, oczywiście, zero innowacji...Stonesi to są dopiero innowacyjni, aż łeb pęka! Beatlesi pograli 10 lat i się zwinęli. Pink Floyd to już relikt i jedynie Waters sie broni. Innowacyjny to był Davis, który bawił się przeróżnymi formami. Oldfield Davisem nie jest ale też robił rzeczy różne, przeróżne - rozbudowane rock suity, folk, world music, muzyka pop, muzyka filmowa, elektronika. Jego dyskografia jest naprawdę barwna i trudno się przy niej nudzić.

Amarok (2008-03-28 01:06:35)
Poszukiwania

Oldfield jest bardzo rónorodny w tym, co robi. Jrgo płyty bardzo drastycnie rónią się od siebie, reprezentując najróniejse gatunki, upełnie od siebie odseparowane. Wystarczy porównać "MOTS" z "Light&Shade" albo z "Voyager;em", czy "Tres Lunas". Trudno uwierzyć, ę jedna osoba operuje tak rónymi gatunkami. Ci co oczekuaj innosci sa raczej chorzy na umysle. Beatelsi przecież zawse trymali się pewnej stylistyki, Hendrix również był wierny jednemu gatunkowi, Stonesi zawse grali rocka... A Oldfield - najróżniej.

Wariacja (2008-03-28 00:55:59)
Music of the Spheres

Ja zjadłem zęby na muzyce Mike'a...to on pokazał mi muzykę głęboką i dotykającą od środka. Wykształcił tę pewną cechę wrażliwości. Nowa płyta jest bardzo udana i brawa mu za to, że podjął się niełatwego zadania.

Majkut (2008-03-27 14:49:41)
Oldfield na TAK

Muzyka symfoniczna z osobistym udziałem Oldfielda i jego gitary jest powalająca. Tytuł płyty jest idealnym odzwierciedleniem jej zawartości. Ta muzyka nie pozwala, aby jej słuchać przy czytaniu, dzierganiu czy myciu garów. Ona zniewala i zmusza, aby poświęcić się tylko i wyłącznie jej. Słyszymy w niej Oldfielda całego od początku do końca jego twórczości. Tej płyty po prostu nie można nie kupić.

Hard ducha (2008-03-27 02:20:31)
Close to Heaven

Znam tylko dwie osoby, które posiadły dar słyszenia muzyki Wszechświata: Pitagorasa, uważanego za jej odkrywcę, i św. Franciszka z Asyżu. Wybitny intelekt i miłość w najczystszej postaci. My, zwykli ludzie, lokujemy się gdzieś po środku skali rozciągniętej między wirtuozem umysłu i tytanem serca. Widać to za mało, by wyłowić z szumu codzienności muzykę, która powstaje "w niebie, gwiazdach, sferach, kręgach i żywiołach" - jak ją określał anonimowy autor piętnastowiecznego rękopisu, zachowanego w Bibliotece Jagiellońskiej.

Akuśtyk (2008-03-27 01:42:20)

Wyszukiwarka recenzji

mikrofon
Szanowny Czytelniku
 
 
Aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać Ci coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Poufność danych jest dla INFOMUSIC.PL niezwykle ważna i chcemy, aby każdy użytkownik portalu wiedział, w jaki sposób je przetwarzamy. Dlatego sporządziliśmy Politykę prywatności, która opisuje sposób ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych. 
 
 
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
 
Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
 
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest INFOMUSIC. Rejestr firm: INFOMUSIC z siedzibą w Gdańsku przy ul. Zielona 20/14  80-746 Gdańsk, Nr ewidencyjny: 112588, Numer VAT: NIP PL 584 2259505, REGON 192 886 210.  Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w naszej Polityce prywatności 
 
 
Jakie dane są przetwarzane ?
 
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez INFOMUSIC,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.
 
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych?
Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i doskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. 
 
Komu udostepniamy Twoje dane osobowe?
 
Twoje dane mogą być udostępniane w ramach grupy portali INFOMUSIC.PL. Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. 
 
Pełna treść w polityce prywatności
 
Gdzie przechowujemy Twoje dane?
Zebrane dane osobowe przechowujemy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego („EOG”), ale mogą one być także przesyłane do kraju spoza tego obszaru i tam przetwarzane. 

 
Jakie masz prawa?
 
Prawo dostępu do danych:  
W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy. Aby to zrobić, skontaktuj się z INFOMUSIC.PL– otrzymasz te informacje pocztą e-mail. 
 
Prawo do poprawiania danych: 
Masz prawo zażądać poprawienia swoich danych osobowych, jeśli są one niepoprawne, a także do uzupełnienia niekompletnych danych.  Jeśli masz konto w INFOMUSIC.PL lub konto portalach grupy INFOMUSIC.PL, możesz edytować swoje dane osobowe na stronie swojego konta. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące Twoich praw znajdują się w Polityce prywatności 
 
Dlatego też proszę naciśnij przycisk „ZGADZAM SIĘ, PRZEJDŹ DO SERWISU" lub klikając na symbol "X" w górnym rogu tego oka, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez ze mnie z Usług  INFOMUSIC, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych). Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.
 
Pełny regulamin i Polityka prywatności znajduje sie pod poniższym linkiem. Prosimy o zapoznanie się z dokumentem. https://www.infomusic.pl/page/rodo 
 
Zgadzam się, przejdź do serwisu Nie teraz