Cytrus - "Kurza twarz"

Cytrus - "Kurza twarz"
Styl: Rock
Rok wydania: 2006
Wydawca: Metal Mind Productions
Ocena redakcji:

Grupa Cytrus była w latach 80-tych jednym z najpopularniejszych polskich przedstawicieli progresywnego rocka. Ich muzykę przyrównywano do: Jethro Tull, Santany czy nawet Chicka Corea'i. Pomimo tego, że mieli kilka radiowych przebojów " Tęsknica", "Bonzo", "Kurza Twarz" nigdy nie nagrali płyty.

Na początku swojej działalności CYTRUS - dość szybko zdobył uznanie słuchaczy i fanów. Wygrał kilka przeglądów muzycznych .Dzięki nim skierowani zostali na tzw. Warsztaty Artystyczne w Bolesławcu i Chodzieży, a także uzyskali możliwość nagrania w Studio Polskiego Radia Gdańsk własnego materiału m.in. "Tęsknica nocna", "Bycza krew". W 1980 roku wzięli udział w I Ogólnopolskim Przeglądzie Muzyki Młodej Generacj w Jarocinie oraz III Edycji Muzyki Młodej Generacji organizowanej w ramach sopockiego festiwalu Pop Session . Od zaistnienia na tych imprezach rozpoczęła się ich kariera - występowali na wielu koncertach(Rokowisko (1981 Łódz )(Kat Rock 1982 -Jelenia Góra) Rock Arena (1983) Poznań i wspomniany Festiwal Muzyków Rockowych - Jarocin 1985. Nagrywali też w rozgłośniach Radiowych Gdańsk - Bydgoszcz -Poznań –Szczecin oraz w TV Gdańsk i Wrocław . Nie nagrali płyty chociaż muzycy nosili się z takim zamiarem - stan wojenny i przetasowania w zespole spowodowały ,że zespół się rozwiązał .

Cytrus pozostawił po sobie sporo nagrań w rozgłośniach Polskiego Radia - ponad 300 utworów. Muzyka którą grali była ich własnego autorstwa - Andrzeja Kazimierczaka i Mariana Narkowicza. To co oferowała grupa, to nie były kompozycje typowo radiowe, lecz materiał dla bardziej wyrobionego słuchacza. Dużo tutaj skrzypiec, fletu oraz gitar. Ogólnie ujmując reprezentowali typowy rock progresywny na miarę Iana Andersona, naszego rodzimego Krzaka i santanowskich solówek z lekkimi elementami jazzu.

Krążek "Kurza twarz" ukazał się dzięki staraniom Marcina Jacobsona i myślę ,że zasługuje na przesłuchanie i posiadanie jej w swojej domowej kolekcji .Takie utwory jak", Tęsknica nocna", "Baśń o księżycowej karecie", "Mayones to jest to", "Trzecia łza od słońca", "Słoneczna loteria (Ćma) to utwory rewelacyjnie opracowane aranżacyjnie. Flet i skrzypce Mariana Narkowicza, perkusja Zbyszka Kraszewskiego i solówki Andrzeja Kazimierczaka oraz bas nieżyjącego już Waldka Kobielaka brzmią tak ,że dziś niejedna kapela nie dorównuje im poziomem . Tamte czasy były trudne dla muzyków, ale i muzycy byli chyba na innym ''poziomie'' niż niektórzy komercyjni obecnie piosenkarze i twórcy. Wszyscy muzycy Cytrusa pochodzą z Wybrzeża i do dziś mieszkają w Trójmieście.

Anna Andruszkiewicz -Orlikowska

Opinie czytelników: 18 komentarzy
Jest juz drugi ich krążek

Wydano II CD Cytrusa

Anka (2010-12-08 01:06:39)
Jest juz drugi ich krążek

Wydano II Cd Cytrusa

Anka (2010-12-08 01:04:46)
Nowa plyta CYTRUSA '' Tęsknica ''

Polecam Państwu kolejne wydanie płyty CYTRUS`a zatytułowanej ''tęsknica ''.

Ania (2007-10-18 19:01:58)
Świetna kapela i świetna muzyka !!!

Jakie szczęście, że kotoś wziął się za zrobienie tej płyty - szkoda tylko, że tak mało utworów - posłuchałbym wszystkich z repertuaru zespołu CYTRUS :)

black_ghost (2007-03-24 22:26:37)
Dobra Płyta

Bardzo dobra płyta. Poziom zespołu bardzo wysoki, świetnie, że w końcu ten materiał się ukazuje na CD.

Rockman (2007-03-05 18:51:23)
fajny pomysł

Gratulacje dla p.Jacobsona za pomysł wydania tej płyty,wspaniała muzyka mimo uplywu lat słucha się jej super.Wielkie dzięki za te dżwięki!!!

andoni (2007-01-14 22:05:06)
Całkiem dobra muza

stare ,ale jare :)dobrze grają chłopaki.Polecam

Gewelas (2006-10-04 07:05:08)
Dobra plyta

Polecam !!!

Koper (2006-09-04 13:25:47)
KOCHAM SANDRE

KOCHAM SANDRE NAJBARDZIEJ NA SWIECIE!!!

RemiK (2006-08-19 03:03:31)
...

moze sie kiedys zainteresuje

85 Hot (2006-06-29 10:54:27)
Do '' The Defibrylator ''a :)

Płyta od maja br. jest w sprzedaży i można zaspokoić swoją ciekawość po prostu ją kupując .:)są w EMPiK-u . Polecam szczególnie utwór ''tęsknica nocna '' 'Baśń o księżycowej karecie ''-te dwa kawalki zapadly mi głęgoko w serce.Polecam ..!!przesłuchać ..muzyka ma to do siebie ,że się nie starzeje nawet jak nagrana byla jakiś czas temu .

recenzentka (2006-06-29 03:32:40)
Zaciekawienie

Nie znam grupy, ale chetnie bym sie zaciekawil z ich brzmieniem.

The Defibrylator (2006-06-29 01:51:46)
Podziekowania

Elwira serdecznie dziekuję za wpis w imieniu muzyków , Impresario oraz swoim . Anna A.O.

recenzentka (2006-06-27 01:28:48)
dobra plytka

Mam zakupioną CD podoba mi się nawet ich granie :) .Jak na tamte czasy grali rewelka .D)

kewin (2006-06-27 01:26:17)
Duze brawa dla tych ktorzy docenili tworczosc Cytrusa

Jestem pod wielkim wrazeniem.Otoz doczekalam sie krazka grupy ktorej muzyka towarzyszyla mi i moim rowiesnikom 26 lat temu.Ci wrazliwsi juz wowczas wiedzieli,ze muzycy Cytrusa wyprzedzili swoja tworczoscia czas.Mam niewatpliwy zaszczyt znac czlonkow grupy i jestem z tego bardzo dumna.Jeszcze raz wielkie brawa dla menedzera grupy oraz tych ktorzy przyczynili sie do powstania plyty.Gratulacje

Elwira Chojnacka (2006-06-25 19:50:08)
Mam ..nawet fajna muza :)

Nie myslałem ,ze wtedy tak kolesie grali.??Te kawałki wokalne gorsze takie bardziej ''popowe'',ale ujdą..Oceniam na 4

Rege Trójmiasto (2006-06-24 11:02:55)
ładna plyta chociaż starszej generacji

Racja na plycie jest 11 perełek godnych uwagi .3 utwory wokalne oprócz ''Bycza krew ''są deczko mniej udane ,ale całość bardzo ciekawa ..

Kelo (2006-06-23 04:57:04)
Plyta warta zakupu i przesłuchania !!!

Tak jak wiele kapel z lat 80 i 90 -tych CYTRUS zasłużył sobie na wydanie CD.Muzyka jest naprawdę warta posłuchania i postawienia CD w śród swoich ulubionych perełek .Piękne skrzypce ,flet i gitary oraz dobre aranżacje zaslugują ,aby posłuchać tej pięknej cytrusowej muzyki- owianej czarem progresywnego rocka . Polecam !!!

Vampire (2006-06-23 04:42:06)

Wyszukiwarka recenzji

mikrofon
Szanowny Czytelniku
 
 
Aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać Ci coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Poufność danych jest dla INFOMUSIC.PL niezwykle ważna i chcemy, aby każdy użytkownik portalu wiedział, w jaki sposób je przetwarzamy. Dlatego sporządziliśmy Politykę prywatności, która opisuje sposób ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych. 
 
 
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
 
Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
 
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest INFOMUSIC. Rejestr firm: INFOMUSIC z siedzibą w Gdańsku przy ul. Zielona 20/14  80-746 Gdańsk, Nr ewidencyjny: 112588, Numer VAT: NIP PL 584 2259505, REGON 192 886 210.  Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w naszej Polityce prywatności 
 
 
Jakie dane są przetwarzane ?
 
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez INFOMUSIC,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.
 
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych?
Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i doskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. 
 
Komu udostepniamy Twoje dane osobowe?
 
Twoje dane mogą być udostępniane w ramach grupy portali INFOMUSIC.PL. Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. 
 
Pełna treść w polityce prywatności
 
Gdzie przechowujemy Twoje dane?
Zebrane dane osobowe przechowujemy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego („EOG”), ale mogą one być także przesyłane do kraju spoza tego obszaru i tam przetwarzane. 

 
Jakie masz prawa?
 
Prawo dostępu do danych:  
W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy. Aby to zrobić, skontaktuj się z INFOMUSIC.PL– otrzymasz te informacje pocztą e-mail. 
 
Prawo do poprawiania danych: 
Masz prawo zażądać poprawienia swoich danych osobowych, jeśli są one niepoprawne, a także do uzupełnienia niekompletnych danych.  Jeśli masz konto w INFOMUSIC.PL lub konto portalach grupy INFOMUSIC.PL, możesz edytować swoje dane osobowe na stronie swojego konta. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące Twoich praw znajdują się w Polityce prywatności 
 
Dlatego też proszę naciśnij przycisk „ZGADZAM SIĘ, PRZEJDŹ DO SERWISU" lub klikając na symbol "X" w górnym rogu tego oka, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez ze mnie z Usług  INFOMUSIC, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych). Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.
 
Pełny regulamin i Polityka prywatności znajduje sie pod poniższym linkiem. Prosimy o zapoznanie się z dokumentem. https://www.infomusic.pl/page/rodo 
 
Zgadzam się, przejdź do serwisu Nie teraz