Jean Michel Jarre - "Teo & Tea"

Jean Michel Jarre - "Teo & Tea"
Styl: Electronic/Dance
Rok wydania: 2007
WWW artysty: http://www.jeanmicheljarre.com
Wydawca: AERO Productions/Warner Music Poland
Ocena redakcji:

Aby zrozumieć nowy album Jean Michela Jarre’a trzeba sięgnąć do bardzo wczesnego momentu jego twórczości. Do czasów sprzed płyty „Oxygene”, gdy powstawały takie melodyjne i niezobowiązujące nagrania jak „Eros Machine”, „Zig Zag Dance” oraz „Synthetic Jungle”.

Była to końcówka lat 60-tych i początek 70-tych, tak więc okres mniej lub bardziej udanych eksperymentów francuskiego kompozytora. I taki tez jest krążek Teo & Tea. To po prostu podróż w czasie, gdzie nie chodzi o powrót brzmieniowy, ale raczej ideowy oraz chęć nagrania przez tego zdolnego 60-latka muzyki rodem z pokoju dla dziecka, wypełnionego jaskrawymi barwami oraz zabawą.

Już pierwszy singiel "Teo & Tea", który zaskoczył wiele osób to czysto taneczny, lekki a zarazem infantylny kawałek. Jednak to co przynosi pełen krążek jest czymś głębszym i niekonwencjonalnym, wywodząc się z idei albumu koncepcyjnego. Powyższe wrażenie pogłębiają niejednoznaczne tytuły ubarwiające te i tak kolorowe kompozycje. Nie piszę tego jako swoisty fan Jarre’a lecz raczej osoba lubiąca projekty z przymrużeniem oka. Fakt, faktem gdyby całość została nagrana przy współpracy kilku młodych producentów nabrałaby innego wymiaru, lecz mimo wszystko mogło być jeszcze gorzej. Najbardziej irytujące momenty to nagranie „Beatiful Agony” z dwuznacznymi i jak na mój gust pretensjonalnymi odgłosami w tle oraz tytułowy singiel. Czemu tak uważam? Ano dlatego, że kawałek „Teo & Tea” to nic innego jak eurodance z połowy lat 90-ych z beznadziejną linią rytmiczną i melodią rodem z telefonu komórkowego. Na całe szczęście reszta kompozycji oferuje coś więcej niż powyższe rozwiązania. Dwuczęściowy „Partners In Crime” uderza filmowym rozmachem, „Chatterbox” to niezobowiązująca zabawa samplami i dziecięcym głosem, zaś „Gossip” stanowi jakby inne spojrzenie na kompozycje „Ethnicolor II” z 1984 roku. Mój osobisty faworyt to „Melancholic Rodeo” z niespokojną i przejmująca linią melodyczną.

Po dwóch niekonwencjonalnych i odbiegających od poprzednich dokonań wydawnictwach, Jarre wraca do uproszczonej formuły. Nie jest to czego mógłbym oczekiwać, lecz w tych „mikromelodiach” jakie skrywa Teo & Tea można odnaleźć coś niewątpliwie pociągającego.

Mikołaj Florczak

http://www.infomusic.pl

Opinie czytelników: 24 komentarzy
Zart jarre'a

masa osob nie zrozumiala zartu i sie poobrazala.

Massy (2007-11-28 17:57:24)
FGhj

"Melancholic Rodeo," and "Téo & Téa 4: 00 A.M." close the album out on a high note with strange, shimmering backdrops, trancelike beats and angular synth lines with an 808 slipping around the backdrop of each lending that beautifully cold retro feel. The former contains a treated guitar solo that carries the track into its territory on this set and makes it indispensable; it's a multi-layered near-rock moment that is covered over in sheets of sound and rhythms that take it radically out of context.

Massive crowd (2007-09-08 10:57:41)
Vintage

Jean Michel Jarre explained that he entered into a partnership with Roland Japan last year, to collaborate with and contribute to demos, patterns and presets for their future products. Jean Michel Jarre explained that the Roland MC808 was one of these products, therefore it is not surprising that certain elements of his new TÉO & TÉA album appear on the Roland MC-808, or any other recent Roland product for that matter." It should be noted that the original statement from Jarre and Aero Productions has not been made public, nor has it been explicitly stated that Jarre is the sole creator of the patterns. Jarre was credited with a patch on another model of Roland that was released in the same year, the Roland SH-201 [8], but Jarre's name does not appear on Rolands list of patch creators for the MC-808 [9], Tim Hüfken (credited as "artistic collaborator" in "Téo & Téa"'s booklet) appears instead.

ELka (2007-09-08 10:55:41)
Jupiter

touch to remember to po prostu nieszczegolne nagranie...sa lepsze na tej plycie.

fracture (2007-08-25 01:15:19)
Melancholijnie

Touch to remember czy Beatiful Agony to przyklad utowrow ktore podobaja sie gorszej klasy fanom JMJ, takim co lubia lekkie melodie. Melancholic jest nagraniem mniej docenionym, ale z charakterem i wyjatkowo ciekawym. Nie wiem tylko jaki to ma zwiazek z Oxy13?

VHS (2007-08-24 18:26:31)
Melancholic rodeo

Touch to remember akurat jest slabym utworem. Wlasnie akurat zgadzam sie z opinia ze Melancholic Rodeo jest najciekawqszym i najblizszym utworem, bliskim starszym nagraniom JMJ. nie ma dyskusji.

Jimbo (2007-08-24 18:23:35)
no oczywiscie...

Skoro płytę recenzował ktoś, kogo zdaniem "Melancholic Rodeo" no to proszę wybaczyć... Włącz se pan Oxygene 13 i przestań zanudzać. Moim zdaniem najbliższy poprzedniej twórczości jest "Touch to remember" w którym słychać że nie jest to banalne właczenie sekwencera, bo niektóre efekty przerywają główny rytm w pewnych miejscach.

vcs (2007-08-19 13:10:25)
Teo & Tea & Motown song

Stradiwariusow to kiedys on uzywal, teraz to jest zwykly soft. Plyta Teo & Tea zabawna, smieszna ale oczekiwalem czegos gorszego - choc po singlu teo & tea myslalem ze bedzie gorzej

Słoik (2007-06-15 14:40:44)
skład singla Teo & Tea

Na singlu Teo 7 Tea znajduej się krotka wersja utworu, dluga i remix Benny'ego Benassi.

Stephane (2007-06-11 16:53:59)
Jarre'a c.d.

który jest świetny, a momentami genialny (In The Mood For You, Touch To Remember, Melancolic Rodeo). Nie zawiodłem się na tym albumie, mimo, iż nie jest tak wspaniały jak największe dzieła JMJ.

Arkowski (2007-05-18 17:00:05)
ocena

UWAZAM,ze,JEAN MICHEL JARRE,ZASLUZYL NA 6+ TO WKONCU ,STRADIWARIS TOGO ,TYPU MUZYKI.PS OBY TAK DALEJ.

olusia (2007-05-12 20:42:43)
:))

Nie jest zły album :) Teo and tea swietnie sprzedaje sie wsród młodych.. melancholic rodeo jest fajne :)

Mateusz (2007-05-10 21:18:31)
Benny Benassi Remix

kazdy kogo drazni czerstwosc teo & tea polecam remix benny'ego benassi

Remy (2007-05-07 20:03:33)
teo & tea

Mi osobiście bardzo podoba album teo & tea A TKŻE PIOSENKA TEO & TEA

kasiuńka (2007-05-04 15:47:06)
t & t

jarre jest artystą,a artysta szuka zawsze nowej interpretacji,nowego srodka wyrazu. tematem t& t jest młodzieńczość ogólnie mówiac,a więc muzyka tem zawarta jest raczej młodzieżowa.nie znaczy to,ze nie jest oryginalna.prawde mówiąc jest wyjątkowa na rynku pod względem brzmienia.nie mozna jej pomylic. spokojnie krytycy,jarre zawsze może nagrać coś,co się wam w głowach nie zmieści.

mario (2007-04-25 09:33:05)
tudziez wlezie

Powiem tak: słucham go na DCD 700ae i pma 700 ae oraz sluchawkach beyerdynamic dt 770...kapelusza nie urywa, bywaly gorsze rzeczy. album ejst raczej mowiac smieszny, zabawny i taki dziecinny, ale przez Jarre tego nie kryje. Podchdozac do niego jak do nie wiadomo czego od razu spisuje sie go na straty. Wolalbym inna plyte, ale...

Rick Dangerous (2007-04-24 20:55:13)
Teo & Tea

Album ów nie może być kopią tudzież powrotem do choćby Oxygene, ponieważ instrumnety użyte przy tamtych nagraniach są nie do powtórzenia, choćby analogowy Moog. Ale tej plyty da się słuchać, nie twierdzę, że powala na ziemię bo bym skłamał, ale podejście do albumu zależne też jest od sprzętu na którym się go(tj.albumu słucha!) podoba mi się np. Fresh News czy Gossip. A co do albumu GofL to cały czas skojarzenia z Soul Intrusion.

tlen (2007-04-11 20:26:38)
Geometry of Love - prawdziwy smakołyk

Calkowicie nie rozumiem gadania, że "GoL" było słabe i potrafił się spodobać tylko utwór tytułowy. Co za bzdury, przecież to świetne i niebanalne połączenie elektroniki z lounge, dużo lepsze niż w przypadku wielu współczesnych wykonawców. Gdyby Jarre dalej szedł w takim kierunku to byłoby świetnie...album zjawiskowy, z atmosferą i czarem. Teo & Tea ma daleko do niego, ale w życiu spotykałem duzo gorsze rzeczy u duzo lepszych wykonawcow.

Jimbo (2007-04-07 21:22:49)
zewsząd

prosze czytac uwaznie teksty i nie oceniac bez sensu za wczasu.

jason (2007-04-06 15:38:58)
bo jest koncepcyjne i skrywa tresc

to ze koncepcyjne nie oznacza ze idealne...po prostu ta plyta opowiada historie i jest spojna stylistycznie, a to sie kwalifikuje do albumu koncepcyjnego. Sam autor podrkesla co i jak, poza tym ocena 3/5 to wynik sredni i samo sie to tlumaczy

jason (2007-04-06 15:37:47)
TEO & TEA to KICZYDŁO JAKICH MAŁO

Byłem, podkreślam "BYŁEM" wielbicielem talentu i twórczości Jarre'a - do ostatniej jego płyty, choć i poprzednie "wybryki" zwiastowały załamanie jego sztuki. Nie mniej nie więcej albumem "Teo & Tea" JMJ rozmontował się na czynniki pierwsze przed naszymi oczyma - a to boli, zwłaszcza jeśli ktoś taki jak On rozpieszczał nasze zmysły wspaniałymi nowatorskimi płytami takimi jak: - Oxygene - Equinoxe - Magnetic Fields czy znakomitym i ponadczasowym ZOOLOOK - istnym mistrzostwem świata. Płyta Oxygene 7-13 też była dobra choć zabrakło w niej tego magicznego kosmosu i komet ujętych w Oxygene 1-6 z 1976 roku. Nie mniej kontynuacja Oxygene powiodła się (grana w duchu syntezy analogowej, spójna, przemyślana, nowoczesna)... Nagle od płyty "Metamorphoses" z Jarre'em zaczyna się coś dziać. Uspokoił mnie jednak wydaniem niszowego albumu "Sessions 2000" - baardzo dobry na nowo odkryty Jarre. Następnie wychodzi "Geometry of love" dla Vip Room. Oceniam ją średnio (po za pierwszym genialnym kawałkiem). I oto OBJAWIENIE 2007 ROKU - cyt. "Jednak to co przynosi cała płyta "Teo & Tea" ma być czymś głębszym i niekonwencjonalnym, wywodząc się z idei albumu koncepcyjnego." HMMM - że co? Drodzy Jarromaniacy - niniejszym zadać sobie trzeba pytanie: - dlaczego JMJ posiadając znakomity warsztat popełnia taką szmirę jak T & T ? - dlaczego mimo upływu lat nie widzi różnicy między kiczem a solidnie przygotowanym wydawnictwem? - dlaczego daje się publicznie ośmieszyć? JA NIE ZNAM ODPOWIEDZI NA TE PYTANIA - nie mieści mi się w głowie to co się dokonało, a dokonało się, dokonało...

Banat Marek (2007-04-04 09:35:07)
T&T

Nasluchalem sie w roznych zrodlach singla T&T i teraz powiem szczerze kawalek mi sie podoba;)

Wikary (2007-03-30 01:28:54)
Melancholijne rodeo

vintage to lekki jarre polaczony z schillerem, in the mood for you posiada elementy z the orb i air, beatiful agony to bodajze najglupszy obok teo&tea utwor. Album ktory w normalnych warunkach stanowilby punkt wyjsciowy do czegos bardziej rozbudowanego. Wole jarrea z Sessions 2000 i GoL i nawet w formie miniatur przy fortepianie. Oby po tym znacznie szybciej nagral cos nowego, mocniejszego. Brakuej mi takich nagran jak Melancholic RodeoAz strach pomyslec jak beda wygladac koncerty

Marianno (2007-03-28 13:36:05)
monsieur jarre, trochę inaczej proszę

Album jest chwytliwy na poczatku, potem szybko sie nuzy i na swoj sposob meczy (in the mood for you, beautiful agony). Zdecydowanie moglo byc gorzej, ale moglo tez byc lepiej, drastycznie lepiej.

Mr Minister (2007-03-28 13:31:08)

Wyszukiwarka recenzji

mikrofon
Szanowny Czytelniku
 
 
Aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać Ci coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Poufność danych jest dla INFOMUSIC.PL niezwykle ważna i chcemy, aby każdy użytkownik portalu wiedział, w jaki sposób je przetwarzamy. Dlatego sporządziliśmy Politykę prywatności, która opisuje sposób ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych. 
 
 
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
 
Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
 
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest INFOMUSIC. Rejestr firm: INFOMUSIC z siedzibą w Gdańsku przy ul. Zielona 20/14  80-746 Gdańsk, Nr ewidencyjny: 112588, Numer VAT: NIP PL 584 2259505, REGON 192 886 210.  Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w naszej Polityce prywatności 
 
 
Jakie dane są przetwarzane ?
 
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez INFOMUSIC,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.
 
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych?
Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i doskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. 
 
Komu udostepniamy Twoje dane osobowe?
 
Twoje dane mogą być udostępniane w ramach grupy portali INFOMUSIC.PL. Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. 
 
Pełna treść w polityce prywatności
 
Gdzie przechowujemy Twoje dane?
Zebrane dane osobowe przechowujemy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego („EOG”), ale mogą one być także przesyłane do kraju spoza tego obszaru i tam przetwarzane. 

 
Jakie masz prawa?
 
Prawo dostępu do danych:  
W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy. Aby to zrobić, skontaktuj się z INFOMUSIC.PL– otrzymasz te informacje pocztą e-mail. 
 
Prawo do poprawiania danych: 
Masz prawo zażądać poprawienia swoich danych osobowych, jeśli są one niepoprawne, a także do uzupełnienia niekompletnych danych.  Jeśli masz konto w INFOMUSIC.PL lub konto portalach grupy INFOMUSIC.PL, możesz edytować swoje dane osobowe na stronie swojego konta. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące Twoich praw znajdują się w Polityce prywatności 
 
Dlatego też proszę naciśnij przycisk „ZGADZAM SIĘ, PRZEJDŹ DO SERWISU" lub klikając na symbol "X" w górnym rogu tego oka, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez ze mnie z Usług  INFOMUSIC, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych). Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.
 
Pełny regulamin i Polityka prywatności znajduje sie pod poniższym linkiem. Prosimy o zapoznanie się z dokumentem. https://www.infomusic.pl/page/rodo 
 
Zgadzam się, przejdź do serwisu Nie teraz