Mick Hucknall - "Tribute to Bobby"

Mick Hucknall - "Tribute to Bobby"
Styl: Pop
Rok wydania: 2008
WWW artysty: http://www.mickhucknall.com
Wydawca: simplyred.com/Magnetic Records
Ocena redakcji:

Czy solowy Mick Hucknall smakuje co najmniej, tak dobrze, jak za czasów istnienia swego zespołu Simply Red? Prawdę powiedziawszy płyta “Tribute to Bobby”, technicznie nie stanowi zbyt wielkiego odskoku od dotychczasowej twórczości. Mniej tu popu, kompozycje są skromniej zaaranżowane i brakuje nagraniom chwytliwych refrenów, jednak cała reszta jest taka sama. Wszystko dlatego, że przy nagrywaniu materiału brali udział muzycy znani z ostatnich albumów Simply Red. Jest Kenji Suzuki, Steve Levinson, Dave Clayton no i Andy Wright, pełniący tu również rolę producenta albumu. A o czym dokładnie jest ta płyta i czego ona dotyczy? Już śpieszę wytłumaczyć.

Hucknall od 25 lat bawił się muzyką soul, która stanowiła pewien punkt wyjścia do tworzenia nowych kompozycji, czekając przez ten czas na moment gdy będzie mógł dać pełen wyraz tej fascynacji. Jak się okazało przybrało to formę solowego albumu, stanowiącego hołd dla jednego z ojców soul - Bobby’ego “Blue” Blanda. Trzeba sobie przyznać, iż twórczość Bobby’ego została trochę zapomniana i praktycznie mało kto, poza miłośnikami tego gatunku, kojarzy jego piosenki - zwłaszcza w Polsce.

Mick zmęczony pisaniem coraz to nowych kawałków, sileniu się na bycie przebojowym i wypompowany panującym gwarem wokół Simply Red po prostu wyluzował. Mając za punkt wyjścia 12 kompozycji z lat 50-tych i 60-tych nie starał się ich usilnie przerabiać na współczesną modłę czy nadawać całości R&B feeling. Raczej połączył romantyczny styl wyrobiony na przestrzeni ostatnich lat, zwłaszcza z tych spokojniejszych numerów (charakterystyczny “blue-eyed soul” wokal, wyważone instrumentarium) z gotowymi tekstami Bobby’ego Blue. Całość jest zrealizowana fachowo, spójnie, ale w tym wszystkim brakuje jednej rzeczy - polotu. Jeśli ktoś myśli, że otrzyma coś na wzór “Genius with Friends”, “The Great American Songbook”, to niestety jest w błędzie. Utwory są krótkie, zwiewne, jednak jak na interpretacje soul zbyt mało uduchowione. Wszystko jest nazbyt gładkie, dopieszczone, wypolerowane, a co za tym idzie pozbawione emocji. Ponadto zmiana formatu z 6/8 na 4/4 powoduje, że utwory zgubiły gdzieś swój naturalizm i świeżość.

Hucknall przymierzał się do tego projektu przez długi czas, ale koniec końców zabrakło tu pomysłu. Cenię sobie jego twórczość, jednak chcąc uciec od przeszłości powinien nawiązać współpracę z nowymi muzykami i nie polegać na swym starym producencie.

Mikołaj Florczak

http://www.infomusic.pl

Powiązane recenzje: Simply Red

Opinie czytelników: 5 komentarzy
bez winyla

na winylu wychdoza plyty mlodych kapel lub tych niepopowych, w takim wypadku raczej nie

Zgierz (2008-06-27 01:45:29)
Mnie bardzo sie podoba ta plyta

Szkoda, ze na winylu nie wyszla, moze wyjdzie, to kupie

Robert (2008-06-26 02:14:13)
pleasure of treasure

fajnie, fajnie ale lepie by bylo gdyby tych utworow w ogole nie przerabiali na wspolczesna modle

MK (2008-06-18 00:08:50)
Hucknall

Zawsze byłem fanem grupy muzycznej Simply Red. Trzeba jednak przyznać, że po albumie Live tak naprawdę S.R. stało się solowym projektem Micka. Potem gdy w 2002 roku stworzył własny label simplyred.com stał się już nawet producentem tych płyt. Pierwsza to była płyta HOME z 2003. Więc teraz niema raczej zmiany, bo nawet muzycy pozostali ci sami i się z tego bardzo cieszę

Morris (2008-06-11 13:59:44)
Haknal

Spodziewałem się czegoś naprawdę git... Rudy i stare numery... to musialo byc ciekawe. Niestety jest nudno.

Barrack (2008-06-11 12:43:39)

Wyszukiwarka recenzji

mikrofon
Szanowny Czytelniku
 
 
Aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać Ci coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Poufność danych jest dla INFOMUSIC.PL niezwykle ważna i chcemy, aby każdy użytkownik portalu wiedział, w jaki sposób je przetwarzamy. Dlatego sporządziliśmy Politykę prywatności, która opisuje sposób ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych. 
 
 
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
 
Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
 
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest INFOMUSIC. Rejestr firm: INFOMUSIC z siedzibą w Gdańsku przy ul. Zielona 20/14  80-746 Gdańsk, Nr ewidencyjny: 112588, Numer VAT: NIP PL 584 2259505, REGON 192 886 210.  Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w naszej Polityce prywatności 
 
 
Jakie dane są przetwarzane ?
 
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez INFOMUSIC,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.
 
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych?
Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i doskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. 
 
Komu udostepniamy Twoje dane osobowe?
 
Twoje dane mogą być udostępniane w ramach grupy portali INFOMUSIC.PL. Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. 
 
Pełna treść w polityce prywatności
 
Gdzie przechowujemy Twoje dane?
Zebrane dane osobowe przechowujemy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego („EOG”), ale mogą one być także przesyłane do kraju spoza tego obszaru i tam przetwarzane. 

 
Jakie masz prawa?
 
Prawo dostępu do danych:  
W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy. Aby to zrobić, skontaktuj się z INFOMUSIC.PL– otrzymasz te informacje pocztą e-mail. 
 
Prawo do poprawiania danych: 
Masz prawo zażądać poprawienia swoich danych osobowych, jeśli są one niepoprawne, a także do uzupełnienia niekompletnych danych.  Jeśli masz konto w INFOMUSIC.PL lub konto portalach grupy INFOMUSIC.PL, możesz edytować swoje dane osobowe na stronie swojego konta. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące Twoich praw znajdują się w Polityce prywatności 
 
Dlatego też proszę naciśnij przycisk „ZGADZAM SIĘ, PRZEJDŹ DO SERWISU" lub klikając na symbol "X" w górnym rogu tego oka, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez ze mnie z Usług  INFOMUSIC, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych). Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.
 
Pełny regulamin i Polityka prywatności znajduje sie pod poniższym linkiem. Prosimy o zapoznanie się z dokumentem. https://www.infomusic.pl/page/rodo 
 
Zgadzam się, przejdź do serwisu Nie teraz