Reni Jusis - "Magnes"

Reni Jusis - "Magnes"
Styl: Electronic/Dance
Rok wydania: 2006
WWW artysty: http://www.renijusis.pl
Wydawca: Ping Pong Records/Universal Music
Ocena redakcji:

Polska muzyka taneczno-elektroniczna na zachodnim poziomie? Czy to możliwe?! Ależ tak! Wystarczy wymienić takie nazwy jak: Skalpel, Matt Kowalsky, Jacek Sienkiewicz, Oszibarack, aby dać zrozumienia, iż mamy czym się pochwalić. Teraz do tego grona można dopisać Reni Jusis z jej albumem „Magnes” - nawet pomimo tego, że mamy do czynienia z położeniem głównego nacisku na część taneczną. Jak dla mnie istotne jest jedno: dawno nie spotkałem tak porywającej płyty, gdzie wokalistka serwuje teksty w naszym rodzimym języku i wychodzi jej to na dobre.

Wystarczy zacząć od przestrzennego i zabójczo chwytliwego kawałka „Magnes”, podążyć przez parkietową „Mixturę”, wsłuchać się w „Single Bite Lover” i zakończyć całość utworem „Niemy krzyk”, aby uświadomić sobie z jak dobrą płytą przyszło nam obcować. Co istotne, pozostanie w sferze tak zwanej polskości nie zakrawa o banał, a wyśpiewane słowa umiejętnie współgrają z sekcją instrumentalną. Poza tym, nie mamy tu do czynienia z piosnkami w stylu „kocham Cię w czasie żniw i dożynek, boś ty mój ukochany muminek”, lecz zgrabnym połączeniem chwytliwości oraz dobrego smaku. Wyjątkowo udanie wypadł cover „Ocalę Cię”, nabierając coś z barwy i tonacji fenomenalnego „Przytul mnie” grupy Kombi. Z kolei w albumowej wersji „Kilka Prostych Prawd”, słychać fascynację krążkiem „Hypnotica” Benny’ego Benassi oraz francuską sceną house-electro - aż żal człowieka ściska, iż ta wersja nie trafiła do stacji radiowych. Inną solidną pozycję stanowi „Leniviec”, wpadający w pewne podobieństwa z ponadczasowym kawałkiem grupy Maanam. Jego niewygórowane tempo oraz specyficzna barwa głosu Reni, powodują, że produkcja w mig przekonuje do siebie. Cieszy także, iż na wzór nowego wydawnictwa Madonny, wszystkie ścieżki poddano edycji w formie seta, przez co całość nabiera dodatkowego smaku.

Jedna z istotniejszych wad albumu, to praktycznie rzecz biorąc sprawa subiektywna: utwory z angielskimi tekstami w moim mniemaniu nie posiadają takiej siły wyrazu i werwy. Nawet, jeśli poziomem wykonania nie odbiegają od takich przebojów jak „Magnes” czy „Kilka Prostych Prawd”, to jednak rodzimy język posiada bardziej uwodzicielski urok.

Można nie lubić Reni Jusis oraz jej poprzednich dokonań, lecz album jak ten potrafi przekonać do siebie i zmienić o niej zdanie. Oby nasz rynek obfitował w więcej takich wydawnictw.

Mikołaj Florczak

http://www.infomusic.pl

Powiązane recenzje: Reni Jusis

Opinie czytelników: 22 komentarzy
klawisze

uwielbiam te klawisze i przejscia w ocale cie, single bit lover, mixtura

witex (2007-12-11 12:22:44)
magnetycznie porywajaco

super super super - za kazdym razem jak wlanczam te plyte to dostaje joba! Mocna, konkretna rzecz.

witex (2007-12-11 12:20:12)
Motyle

Jusis ma te zalete ze spiewa po polsku i brzmi to dziek itemu duzo lepiej, swiezej i ciekawiej gdy slowa nie sa tak oklepane jak w przypadku jezyka angielskiego

Single Bite Lover (2007-11-09 01:03:57)
dla ciebie wyjde z siebie

niestety, ale nie wiem...nie bylo mnie tam

hjk (2007-10-22 13:25:00)
pytanie

witam, czy ktoś może przypadkiem nie zna tytułu utwory od którego reni zaczęła oraz skończyła swój koncert w rawiczu. albo inny z ostatnich koncertów? błagam pomóżcie!!

michu (2007-09-30 00:21:19)
motyle do posłuchania

Tu: h ttp://dreamek007.wrzuta.pl/audio/vY9d1P2GNA/reni_jusis_-_motyle można posłuchać utworu motyle

icky thump (2007-06-22 09:33:19)
nowa reni jusis

nowa reni jusis w natarciu

jimbo (2007-06-21 13:58:00)
Magnes Magnetyczna Jusis

No można Magnes nazwac jednym z najlepszych. Wybija sie ponad polskie rzeczy z koemrcyjnego rynku no i brzmi lepiej niz jakas tam pindolina Novika.

Fury of the furries (2007-06-20 21:08:39)
Najlepszy!!!!!!!!!!!!!!

Dla mnie to najlepszy album Reni! Oby tak dalej =]

Łukasz (2007-06-20 17:26:37)
Myspace Reni i Motyle

motyli nawet nie ma na myspace reni bo z tego co widze strona zniknela

Kombiinator (2007-06-19 01:42:22)
Motyle Reni Jusis

A gdzie można znaleźć piosenkę Motyle?

włodzimierz (2007-06-18 10:51:31)
someday i find you

someday i find you czyli kiedys cie znajde uzyte w reklamie orange.

jimbo (2007-06-17 23:53:24)
Jusis i drogi Magnes...motyle

Elektrenika i Magnes. Transmisja ma tylko kilka fajnych moemntow jak Ostatni raz nim znikne czy wynurzam sie. Reszta jakos nei trafia do mnie. Co innego wymienione wyzej plyty. Gdyby elektronika zremasterowac brmzialby jeszcze lepiej bo obecne brzmienie jest troche splaszczone

smile on my face (2007-06-17 23:45:59)
reni jusis jest super

mam ten album prawie od roku i nadal mi sie nie znudzil.......jest genialny!!!!ale chce jeszcze powiedziec ze jej poprzednie albumy wcale nie byly gorsze.chocby trans misja.miodzio;p

fanka (2007-06-17 23:35:26)
Tundra & Tayga

Tundra & Tayga robią naprawdę fajen remixy.

Remixy (2007-06-15 18:17:36)
Magnes Reni Jusis - super płytą

Śmieszne ze dopiero teraz Reni Jusis robi trasę płyty Magnes, ale dobre i to. Płyta Magnes to naprawde super rzecz. Troche gorzej wypadaja klimaty po angielsku ale utwory po polsku miodzio.

Ja (2007-06-15 18:17:00)
koncerty reni jusis

koncerty reni jusis

reni (2007-06-13 16:39:50)
Reni Jusis i Motyle

O co chodzi z tymi motylami Reni Jusis?

motyle i Reni Jusis (2007-06-12 10:59:02)
Magnes Reni Jusis

od plyty magnes tak naprawde zaczalem lubic Reni Jusis. Doszlo do tego,ze sprawilem sobie nawet cala jej dyskografie. Krazek naprawde wart polecenia. Cieszy mnie ze w takich klimatach mozna znalezc kawalki po polsku. Super mikstura, leniviec, ocale cie.

Magnetowid (2007-06-07 21:33:57)
dzisiaj burze zapowiada

blisko pol roku slucham ten album - po prostu brakuje mi takiej muzyki w polskim wykonaniu

Ronald (2006-12-16 12:44:16)
twisted

w moim osobistym odczuciu ten album jest lepszy niz ostatni madonny - wokal pasuej lepiej do instrumentalnej struktury

china girl (2006-10-24 11:01:59)
magnetyczno-ezoteryczny

naprawde swietny album, nie ma co tego ukrywac

Minister Zdrowia (2006-10-20 11:36:46)

Wyszukiwarka recenzji

mikrofon
Szanowny Czytelniku
 
 
Aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać Ci coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Poufność danych jest dla INFOMUSIC.PL niezwykle ważna i chcemy, aby każdy użytkownik portalu wiedział, w jaki sposób je przetwarzamy. Dlatego sporządziliśmy Politykę prywatności, która opisuje sposób ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych. 
 
 
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
 
Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
 
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest INFOMUSIC. Rejestr firm: INFOMUSIC z siedzibą w Gdańsku przy ul. Zielona 20/14  80-746 Gdańsk, Nr ewidencyjny: 112588, Numer VAT: NIP PL 584 2259505, REGON 192 886 210.  Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w naszej Polityce prywatności 
 
 
Jakie dane są przetwarzane ?
 
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez INFOMUSIC,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.
 
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych?
Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i doskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. 
 
Komu udostepniamy Twoje dane osobowe?
 
Twoje dane mogą być udostępniane w ramach grupy portali INFOMUSIC.PL. Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. 
 
Pełna treść w polityce prywatności
 
Gdzie przechowujemy Twoje dane?
Zebrane dane osobowe przechowujemy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego („EOG”), ale mogą one być także przesyłane do kraju spoza tego obszaru i tam przetwarzane. 

 
Jakie masz prawa?
 
Prawo dostępu do danych:  
W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy. Aby to zrobić, skontaktuj się z INFOMUSIC.PL– otrzymasz te informacje pocztą e-mail. 
 
Prawo do poprawiania danych: 
Masz prawo zażądać poprawienia swoich danych osobowych, jeśli są one niepoprawne, a także do uzupełnienia niekompletnych danych.  Jeśli masz konto w INFOMUSIC.PL lub konto portalach grupy INFOMUSIC.PL, możesz edytować swoje dane osobowe na stronie swojego konta. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące Twoich praw znajdują się w Polityce prywatności 
 
Dlatego też proszę naciśnij przycisk „ZGADZAM SIĘ, PRZEJDŹ DO SERWISU" lub klikając na symbol "X" w górnym rogu tego oka, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez ze mnie z Usług  INFOMUSIC, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych). Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.
 
Pełny regulamin i Polityka prywatności znajduje sie pod poniższym linkiem. Prosimy o zapoznanie się z dokumentem. https://www.infomusic.pl/page/rodo 
 
Zgadzam się, przejdź do serwisu Nie teraz