Michael McDonald - "Motown"

Michael McDonald - "Motown"
Styl: L.A rock
Rok wydania: 2003
WWW artysty: www.michaelmcdonald.com
Wydawca: Motown Records
Ocena redakcji:

Jest to płyta do kolekcji dla fanów: The Doobie Brothers, Kenny Logins, Chicago, Christopher Cross, Bill Champlin, Steely dan

Słucham, słucham i nasłuchać się nie mogę. Michael McDonald znowu zaskoczył swoich fanów świeżością i energią w najnowszym albumie zatytułowanym “MOTOWN”. Płyta już została okrzyknięta produkcją roku w Stanach Zjednoczonych, a Michael McDonald jest nominowany do dwóch kategorii w 46th Academy Award 2004 (08.02.2004). (www.grammy.com)

Klimat trochę podobny do poprzednich produkcji, ale zdecydowanie świeższy. Porażający wciąż głos McDonalda wprowadza słuchacza w trans, który trwa do końca wysłuchania płyty —chyba że wyłączą prąd...:-), a artystów określających się mianem wokalistów, wprawia w zdumienie, nie mówiąc o kompleksach... Każdy kto zna muzykę i głos McDonalda wie o czym piszę. Dodam może, iż McDonald uważany jest przez największe gwiazdy amerykańskiej estrady za arcytalent. Ma to swoje odzwierciedlenie w produkcjach muzycznych, w których nazwisko McDonalda bardzo często się pojawia (patrz m.in: Steely dan, TOTO, Christopher Cross, Kenny Logins, Jay Graydon, Joseph Williams).

Płyta wręcz doskonała, ale... jest pewien, w moim przekonaniu mały feler. Sądzę, że jest zdecydowanie za dużo loopów w nagraniach. Żywy bebniarz z domieszką loopa brzmi świeżo, nowocześnie, pewnie i w ogóle fajnie. Tutaj jest miejscami odwrotnie —loop i troszeczkę “żywca”. To dodaje niepotrzebnego kwadratu, plastiku. Niebezpieczeństwo loopów jest takie, że ulegają modzie. Jutro inne loopy będą modne, a dzisiejsza produkcja zostanie w poprzedniej dekadzie. Poza tym uważam, że taki wariant trochę ogranicza ponadczasowość McDonalda.

Podobają mi się ballady. Ostatnia (pomysł już znany) doskonale spina, zamyka album. Świetnie brzmi odkurzone brzmienie el.piana, rozwalone w panoramie, nasycone efektem. SUPER pomysł i powrót do korzeni. Fakt, tak grało się wiele lat temu, kiedyś to był standard (Wonder, Randy Crawford, Al. Jarreau z czasów młodości, Doobie Brothers oczywiście, nawet Hancock z Quincy Jones-em tak nagrywali piana), ale w połączeniu z tą nową realizacją i aranżacją... miodzio.

http://www.infomusic.pl

Powiązane recenzje: Michael McDonald

Opinie czytelników: 11 komentarzy
McDonald czy Burger King

Kto go tam słucha. Dziadek z brodą i pykanie trzy po trzy.

Weronika (2007-06-15 18:09:56)
nowe doznania :-)

na szczescie nowa plyta juz w sklepach!!! :D

emily (2005-03-10 14:16:52)
Od Autora

Witam! Ogromnie sie ciesze, że jest w Polsce ktos kto podziela moje zdanie! Na pytanie o to kto jest winny malej popularnosci Michaela na rodzimmym rynku odpowiem, ze duzy udział w tym dizele maja stacje radiowe i same wytwornie. Kto, poza Markiem Niedzwieckim, puszcza McDonalda? Slyszeliscie go kiedys na jakiejs playliscie? Wszystko bierze sie z tego, ze decydenci w polskich oddzialach wytworni fonograficznych to kupa bufonów i dyletantow znajacych sie najlepiej na swiecie na "branży" (przykre ale prawdziwe)! Wszem i wobec slysze: teraz jest czas hip-hopu! Tak! Wczesniej byl folk, Ich Troje itd. Czy ktos wpadl kiedys na to, ze rynek muzyczny sklada sie z kilku rownoleglych segmentow? Nie! W Polsce liczy sie tylko to co sie sprzedaje!Pozdrawiam!

Bart (2004-03-18 00:00:00)
wow

Jestem zaskoczony ilością głosów na Michaela. Sądziłem, że polacy nie znają tego wspaniałego twórcy. Otóż mamy dobrą wiadomość - już niedługo, dla wszystkich zainteresowanych tworzymy fanclub Michaela Mcdonalda w Polsce. Na biezaco bedziemy informowali o jego koncertach, trasach i organizowali wyjazdy koncertowe po europie - póki co... bo w Polsce nie ma na co liczyć! pozdrawiam

admin (2004-03-17 00:00:00)
bleblebleble...

a polacy nuca ich troje bleblebleble...

nick (2004-03-12 00:00:00)
Rewelacja!!!!

Ta płyta jest rewelacyjna pół Stanów nuci ją na codziennie, a co z polakami?????

ziutka (2004-03-12 00:00:00)
To prawda

To prawda Michael jest naprawde dobry, jego płyty są rewelacyjne już nie wspominając o koncertach! Tylko dlaczego ten Artysta jest tak mało znany w Polsce, czyżby gusta polaków byłyby aż tak złe!

leon (2004-03-12 00:00:00)
ploty...

Podobno Artysta ma wydać nowy krążek, czekam zniecierpliwością. Mam nadzieję też na dobrą recenzję...

stock (2004-03-12 00:00:00)
ON JEST BOSKI...

Ten charakterystyczny głos rozpoznam wszędzie!!! jest boski...

bianco (2004-03-12 00:00:00)
może kiedys w Polsce...

Zastanawiam sie dlaczego tak wspaniali artyści nie przyjeżdżają do Polski. Czy mamy takich słuchaczy (ogłuszonych dźwiekami ich troje czy hip-hopu????) czy takie stacje radiowe i promotorów??? nie wiem, może ktoś mi odpowie?

krzysiek (2004-01-15 00:00:00)
Wiem o czym autot pisze...

Hej. Byłam na koncercie w Paryżu tego porażającego artysty. Mój najlepszy koncert w życiu!!!

kasia (2004-01-15 00:00:00)

Wyszukiwarka recenzji

mikrofon
Szanowny Czytelniku
 
 
Aby dalej móc dostarczać Ci coraz lepsze materiały redakcyjne i udostępniać Ci coraz lepsze usługi, potrzebujemy zgody na lepsze dopasowanie treści marketingowych do Twojego zachowania. Poufność danych jest dla INFOMUSIC.PL niezwykle ważna i chcemy, aby każdy użytkownik portalu wiedział, w jaki sposób je przetwarzamy. Dlatego sporządziliśmy Politykę prywatności, która opisuje sposób ochrony i przetwarzania Twoich danych osobowych. 
 
 
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (określane jako "RODO", "ORODO", "GDPR" lub "Ogólne Rozporządzenie o Ochronie Danych"). W związku z tym chcielibyśmy poinformować Cię o przetwarzaniu Twoich danych oraz zasadach, na jakich będzie się to odbywało po dniu 25 maja 2018 roku. Poniżej znajdziesz podstawowe informacje na ten temat.
 
Kto jest administratorem Twoich danych osobowych?
 
Administratorem, czyli podmiotem decydującym o tym, jak będą wykorzystywane Twoje dane osobowe, jest INFOMUSIC. Rejestr firm: INFOMUSIC z siedzibą w Gdańsku przy ul. Zielona 20/14  80-746 Gdańsk, Nr ewidencyjny: 112588, Numer VAT: NIP PL 584 2259505, REGON 192 886 210.  Szczegółowe informacje dotyczące administratorów znajdują się w naszej Polityce prywatności 
 
 
Jakie dane są przetwarzane ?
 
Chodzi o dane osobowe, które są zbierane w ramach korzystania przez Ciebie z naszych usług, w tym stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności udostępnianych przez INFOMUSIC,w tym zapisywanych w plikach cookies, które są instalowane na naszych stronach przez nas oraz naszych Zaufanych Partnerów.
 
Jakie są podstawy prawne przetwarzania Twoich danych osobowych?
Podstawą prawną przetwarzania Twoich danych osobowych w celu świadczenia usług, w tym dopasowywania ich do Twoich zainteresowań, analizowania ich i doskonalania oraz zapewniania ich bezpieczeństwa jest niezbędność do wykonania umów o ich świadczenie. Taką podstawą prawną dla pomiarów statystycznych i marketingu własnego administratorów jest tzw. uzasadniony interes administratora. 
 
Komu udostepniamy Twoje dane osobowe?
 
Twoje dane mogą być udostępniane w ramach grupy portali INFOMUSIC.PL. Zgodnie z obowiązującym prawem Twoje dane możemy przekazywać podmiotom przetwarzającym je na nasze zlecenie, np. agencjom marketingowym, podwykonawcom naszych usług oraz podmiotom uprawnionym do uzyskania danych na podstawie obowiązującego prawa np. sądom lub organom ścigania – oczywiście tylko gdy wystąpią z żądaniem w oparciu o stosowną podstawę prawną. 
 
Pełna treść w polityce prywatności
 
Gdzie przechowujemy Twoje dane?
Zebrane dane osobowe przechowujemy na terenie Europejskiego Obszaru Gospodarczego („EOG”), ale mogą one być także przesyłane do kraju spoza tego obszaru i tam przetwarzane. 

 
Jakie masz prawa?
 
Prawo dostępu do danych:  
W każdej chwili masz prawo zażądać informacji o tym, które Twoje dane osobowe przechowujemy. Aby to zrobić, skontaktuj się z INFOMUSIC.PL– otrzymasz te informacje pocztą e-mail. 
 
Prawo do poprawiania danych: 
Masz prawo zażądać poprawienia swoich danych osobowych, jeśli są one niepoprawne, a także do uzupełnienia niekompletnych danych.  Jeśli masz konto w INFOMUSIC.PL lub konto portalach grupy INFOMUSIC.PL, możesz edytować swoje dane osobowe na stronie swojego konta. 
 
Szczegółowe informacje dotyczące Twoich praw znajdują się w Polityce prywatności 
 
Dlatego też proszę naciśnij przycisk „ZGADZAM SIĘ, PRZEJDŹ DO SERWISU" lub klikając na symbol "X" w górnym rogu tego oka, jeżeli zgadzasz się na przetwarzanie Twoich danych osobowych zbieranych w ramach korzystania przez ze mnie z Usług  INFOMUSIC, w tym ze stron internetowych, serwisów i innych funkcjonalności, udostępnianych zarówno w wersji "desktop", jak i "mobile", w tym także zbieranych w tzw. plikach cookies przez nas i naszych Zaufanych Partnerów, w celach marketingowych (w tym na ich analizowanie i profilowanie w celach marketingowych). Wyrażenie zgody jest dobrowolne i możesz ją w dowolnym momencie wycofać.
 
Pełny regulamin i Polityka prywatności znajduje sie pod poniższym linkiem. Prosimy o zapoznanie się z dokumentem. https://www.infomusic.pl/page/rodo 
 
Zgadzam się, przejdź do serwisu Nie teraz